Designprinsipper for gode lekeplasser

August 8, 2017

Play England har definert prinsipper som skal bidra til å skape gode leke- og aktivitetsplasser for barn og unge.  Prinsippene samsvarer godt med innsikt som Barnas Boligbyggere har opparbeidet om barn og barnefamiliers behov.     

 

 1. Stedstilpasset.

 2. Bra beliggenhet.

 3. Bruker naturlige elementer.

 4. Fleksibel bruk.

 5. Møter et tydelig behov.

 6. Brukes av både små og store.

 7. Utfordrer barns motorikk.

 8. Er godt vedlikeholdt.

 9. Gir rom for endring og utvikling.

 10. Er universelt utformet.

 

 

1.Stedstilpasset.

Skatebane i Milton Keynes er en naturlig del av buss stasjonen (Foto:Nicola Butler) og flystripe til lek og sykling på Fornebu peker tilbake til stedets historie (Foto: David Brooks).

 

 

2.Bra beliggenhet.

Frognerparken’s lekeplass brukes av både beboere og turister (Foto: Mona Langslet) og Tillerlandet/Trondheim er et godt eksempel på «doorstep spaces» (Foto:Veidekke)

 

 

3.Bruker naturlige elementer.

I Berlin (Kolle 37) har man blitt inspirert av hvordan barn leker på byggeplasser (Foto: Child in the City). I Pilestredet Park brukes vann som et viktig element (Foto: David Brooks)

 

 

4.Fleksibel bruk.

Bading på sommeren og skøyter på vinteren i Kværnerbyen (Foto: Obos).Plassen på Fornebu kan brukes til klatring, vannlek, sykling, ballspill og rollerblades (Foto: David Brooks).

 

 

5.Møter tydelige behov.

I Dornrecht, Holland er leke- og aktivitetsparken universelt utformet. På Tøyen gir Biblio Tøyen 10-15 åringer et godt sted å være (Foto: Lars Flydal).

 

 

6.Brukes av både små og store.

Verdensparken på Furuset (Foto: Helge Høifødt) og Generasjonsparken på Kolbotn passer for alle aldersgrupper.

 

 

7.Utfordrer barns motorikk.

Klatrevegg på kirketårnet i Fredriksholm (Foto: Thomas Heie Nilsen). Treningsapparater for alle generasjoner i Tufteparken, Kolbotn (Foto: Anders Norheim Dahl)

 

 

8.Er godt vedlikehold.

Robuste og klatrevennlige skulpturer i Pilestredet Park (Foto: David Brooks). I København prioriteres rydding og vedlikehold av skogsskolegård på Amager slik at den kan være åpen for alle som bor i området.

 

 

9.Gir rom for endring og utvikling.

Mobil sykkelbane kan flyttes, varieres og bygges på. Dilkes Park i Thurrock er planlagt for stegvise utvidelser (Foto: Nicola Butler).

 

 

Kilde: Play England/ Barnas Boligbyggere.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive
Please reload

Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square